Tratarea aerului

METODE DE PURIFICARE A AERULUI

1. Filtrele HEPA


Filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air filtration) sunt formate din mai multe straturi de site din fibra de sticla superfina si poate retine particule foarte mici si chiar agenti biologici. Este cel mai eficient material de filtrare al aerului din intreaga lume pentru particule solide si lichide cu marimi mai mari de 0.3 microni (adica aproape a 300 - a parte din grosimea unui fir de par). Eficienta filtrului este de 99.97 %.

2. Filtrele cu carbon activ

Carbonul activ este un carbune tratat cun un flux de oxigen care creaza spatii intre moleculele de carbon rezultand astfel un material extrem de absorbant. De fapt se obtine un excelent filtrul cu pori de marime moleculara care pot retine particulele daunatoare de gaz si lichid .Cum bine se stie, din acestet motiv ,filtrele de carbon activ sunt o compnenta obligatotie in constructia mastilor de gaze miltare sau civile.

3. Lumina ultravioleta

Lumina ultravioleta (UV) contine suficienta energia pentru a "sparge" legaturile moleculare ale moleculelor organice. In acest fel, in momentul in care microorganismele (virusi, microbi, bacterii, mucegai, etc.) trec prin dreptul razelor UV, ele sunt distruse.
Camerele de ultraviolete, sunt inchise compact in purificatoarelede aer pentru a nu genera alt efect decat distrugerea microorganismelordin fluxul de aer care trece, obtinandu-se astfel un aer foarte curat si steril.

4. Purificarea cu ozon ( O3)

Ozonul (molecula de oxigen cu trei atomi) oxideaza (arde) agenti poluanti din aer transformandu-se in oxigen si generand un aer curat si proaspat.
Un atom de oxigen (O1) se desprinde din molecula de ozon (O3) si reactioneaza cu celelalte particule sau poluanti in momentul in care se afla in apropierea lor.
Evident, in urma procesului, molecula de ozon se distruge lasand in urma o molecula de O2, deci oxigen pur.
Purificarea cu ozon, genereaza de la un anumit nivel (0,02 ppm pana la 0.05 ppm) un miros placut de curat asemanator cu cel din atmosfera dupa o furtuna cu fulgere.

5. Purificarea cu Ioni negativi

Aprope toate particulele din aer sunt incarcate electric cu sarcini pozitive, in timp ce ionii negativi sunt incarcati evident negativ.Cand in aer exsista o concentratie mare de ioni negativi, acestia vor atrage in numar mare particulele ce plutesc in aer care devenind din ce in ce mai grele vor cadea curatind astfel aerul.
Particulele astfel doborate vor fi aspirate de mijlocele normale de curatenie.
Relansarea particulelor in aer va fi prevenita de concentratia de ioni negativi.


6. Tehnologia PCO ( Photo-catalytic oxidation),oxidare cu compusi foto-catalitici

Tehnologia PCO este una din cele mai curate (ecologice) procedee pentru inlaturarea compusilor organici din aer si apa.
Cheia acestei tehnologii este substanta foto-catalitica care care supusa unui flux de raze ultraviolete devine foarte rectiva distrugand (oxidand/ arzand) din aer compusi organici daunatori.
Cea mai efectiva si ieftina substanta foto-catalitica este dioxidul de titaniu TiO2. Tehnologia PCO este capabila sa distruga aproape toti poluantii chimici organici precum bacterii, ciuperci, virusi etc, precum si o serie de compusi anorganici.


7. Tehnologia ESP ( electrostatic precipiators) cu precipitatori electrostatici.

Tenologia ESP foloseste principiul electrolizei dar in mediul gazos (aer).
Fluxul de aer trece printre cei doi electrozi, unul pozitiv care incarca particulele din aer cu sarcini pozitive si unul negativ care atrage particulele astfel incarcate.
In fapt, elctrodul negativ (sub forma de set de site) va fi de fapt un recipient de colectare a particulelor poluante din fluxul de aer.
Aerul astfel tratat, va fi curatat de componentele alergene din aer precum polenul, bacteriile, firele minuscule de praf, fum, fire de par si alte componente minuscule de la animalele de casa si chiar o serie de virusi.

8. Tehnologia cu utilizarea plasmei

Plasma este gaz supraincalzit la mii de grade, moment un care atomii se ciocnesc intre ei cu suficienta violenta astfel incat o serie de electroni se eliberaza producand ioni pozitivi incarcati cu electroni negativi.Gazul astfel obtinut se spune ca este ionizat si este numit plasma.
Evident ca temperatura mare de transformarea a gazului in plasma arde o intrega serie de poluanti dunatori din aer iar combinarea plasmei cu tehnologiile PCO si ESP duce la eficiente de purificare extrem de ridicare ajungand pana la neutralizarea nano-poluantilor.

9. Filtrul herbal

Este un filtru special imbibat cu un amestec de exceptie produs din ierburi folosite in medicina traditionala, amestec care distruge cu succes bacteriile.
Daca celelalte tipuri de filtre de aer cunoscute nu fac dacat sa capteze si sa retina bacteriile, filtrul herbal le si distruge, intr-un interval de 18 - 22 ore de la depunerea lor pe filtru.
Inapoi