Importanta aerului

Aproape paradoxal, intr-o lume in care viata devine din ce in ce mai confortabila si mai usoara, datorita masinilor care inlocuiesc munca, oamenii se simt din ce in ce mai obositi.

Civilizatia moderna impune o viata agitata care genereaza mereu tensiuni in fiinta umana. Oamenii nu stiu cum sa se relaxeze, sa-si elimine tensiunile interioare, astfel incat ei ajung sa fie crispati, surmenati ruinandu-si incet, dar sigur sanatatea. Sistemul digestiv este primul care este afectat de acest lucru. Astfel, mancarea, ajungand intr-un stomac crispat, nu mai este asimilata corect, ci chiar se va transforma in toxine. Produsii rezultati ajung in sange si sunt apoi transportati in tot corpul, provocand perturbari grave si in celelalte organe. Crisparea corpului uman va avea ca rezultat o stare de oboseala aproape permanenta si un somn defectuos. Odihna prin somn este o conditie indispensabila a sanatatii fizice, psihice si mentale.

In cazul omului agitat si plin de tensiuni, o alta functie care este dereglata si realizata incorect, este respiratia. In aceasta situatie, respiratia devine superficiala.

Una din consecintele negative ale acestei respiratii superficiale este acumularea considerabila de deseuri gazoase care ar fi trebuit sa fie eliminate prin expiratie si care astfel, raman in organism impurificandu-l treptat.


Aerul viciat


Este evident faptul ca, deseori in mediul inconjurator exista o multime de feluri de aer, pe care chiar daca fiinta umana isi da sau nu seama, ea le consuma. In special in orase, aerul poluat de gaze de la esapament, aerul viciat de fum de tigara, aerul cu miros de alcool, cu fum, cu scurgeri de gaze, cu mirosuri alimentare si nealimentare din cele mai diverse creeaza multe disfunctii. Aerul impur, slab oxigenat, produce boli respiratorii, reduce capacitatea intelectuala, micsoreaza rezistenta organismului la actiunea agentilor infectiosi. In aceste conditii nu mai putem spera ca organismul sa ramana in continuare mult timp sanatos. La persoanele care respira frecvent un aer viciat apar diverse consecinte negative grave, cum ar fi:
 - imbatranirea prematura,
 - scaderea vitalitatii,
 - dereglari de asimilare, manifestate prin imposibilitatea reglarii ponderale,
 - pierderea apetitului sanatos,
 - astenia, lipsa dinamismului.

Aceste simptome, pot fi observate cu usurinta, mai ales dupa o anumita perioada de timp, la persoanele care intra in contact cu astfel de tipuri de aer, in baruri, in birourile sedentarilor fumatori, in general in ambiantelele incarcate cu fum sau cu aer viciat.


Aerul curat, pur


Desi stim ca respiratia este o functie importanta a organismului, totusi cati dintre noi tinem seama de aceasta? Aerul este permanent hrana noastra principala nu numai din punct de vedere calitativ ci si cantitativ. De exemplu,oxigenul nu este numai hrana principala a celulelor noastre, de asemenea el favorizeaza totodata asimilarea corecta a hranei. Digestia este intr-o anumita masura si o operatie chimica destul de complexa ce implica o infinitate de fenomene de oxidare si de reducere. Prin urmare, daca respiram corect vom digera hrana cat mai bine.

Chiar daca traim in orase, unde aerul este cel mai adesea viciat, totusi putem beneficia de un aer sanatos. Aerul pur, proaspat, influenteaza benefic fiinta umana, chiar si in plan emotional.

Cateva surse naturale de aer curat, pur sunt: aerul de dupa ploaie, aerul de dupa ninsoare, aerul de dimineata, aerul de seara, aerul din padure, aerul de iarna, aerul de primavara timpurie, aerul de miez de primavara, aerul de primavara tarzie etc. Aceste tipuri de aer sunt suportul a ceea ce este cunoscut astazi ca aeroterapie. Chiar in comert au aparut aparate care asigura difuzarea unui aer proaspat de munte sau de padure sau chiar aerul brizei marii. ( vezi SunAir ).sursa: armonianaturii.ro

Inapoi