Ionii negativi - Vitaminele aerului

Ionii negativi - benefici pentru organism

In urma cercetarilor s-au demonstrat efectele benefice ale ionilor negativi asupra sanatatii omului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca ionii negativi ofera organismului o stare de bine. Ionii negativi sunt molecule de oxigen, care au o sarcina electrica negativa in exces .

Ionii negativi sunt benefici organismului datorita multiplelor efecte pozitive. Ionii negativi stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a emotionalului. Alte efecte ale ionilor sunt cresterea capacitatii de concentrare si vigilenta, micsorarea tendintei de raceala prin imbunatatirea sistemului imunitar, alinarea durerii de cap si a iritatiilor cailor respiratorii si a nasului .

Este important, chiar vital as putea spune, prezenta ionilor negativi in aerul respirat. Insa, in urma studiilor s-a dovedit o mai mica prezenta a ionilor negativi in zonele urbane decat in restul zonelor (s-a demonstrat stiintific ca in zonele de munte, concentratia de ioni negativi creste pana la 5000 ioni negativi pe centimetrul cub, in timp ce in Bucuresti, concentratia este de numai 100-250 ioni negativi pe centimetrul cub , adica de circa 40 de ori mai mica, iar la ses atinge 400 ioni negativi pe centimetrul cub.

Intrebarea de baza este unde se formeaza ionii negativi ? Cel mai mare generator de ioni negativi este pamantul, care degaja milioane de metri cubi de gaze radioactive care elibereaza electroni. Acestia se fixeaza pe atomii de oxigen,  transformandu-l in ioni negativi de oxigen. Insa surse destul de importante sunt si muntele si padurea. In zonele montane,  mai ales in zonele cu paduri de rasinoase , in apropierea cascadelor , a cursurilor de apa .

Cercetatorii au demonstrat ca un arbore de talie mijlocie elibereaza pe parcursul a 24 de ore oxigenul necesar pentru trei oameni. Ploile, furtunile si, in general, miscarea aerului, apei, pamantului sunt factori importanti in formarea acestor ioni negativi. Pentru ca acesti ioni sa fie prezenti sunt necesari copacii, vegetatia, apa.
Importanta ionilor determina cresterea importantei elementelor enumerate anterior.


In urma testelor facute pe sportivi, s-a demonstrat chiar imbunatatirea performantelor fizice a acestora, datorate ionilor negativi. Cercetatorii de la Columbia University au aratat si demonstrat superioritatea tratamentelor cu ioni negativi, in comparatie cu tratamentele pe baza de medicamente antidepresive ca Prozac sau Zolof. Ionii negativi influenteaza ritmul undelor alfa ale creierului. Mai multe persoane suferinde de dezechilibre mentale, cum ar fi anxietatea, au fost supuse unui tratament cu ioni negativi la Universitatea Catolica din Argentina: peste 80% dintre ei au beneficiat de pe urma acestui tratament, majoritatea simptomelor disparand complet.

In Franta, cercetatorii au ajuns la concluzia ca somnul este mai sanatos intr-o atmosfera cu ioni negativi. Tot ei au aratat ca tratamentul cu ioni negativi, mareste si performanta intelectuala a omului.

Ionii negativi sunt antihistaminice naturale. Dr.Sulman a inregistrat o scadere cu 50% a nivelului histaminelor (aceleasi care se transforma in serotonina) continute in sangele pacientilor expusi lungi perioade de timp ionilor negativi. Numeroase simptome ale alergiilor (stranut, curgerea nasului, usturimea sau lacrimarea ochilor, astm, dureri de cap etc.) sunt datorate productiei de histamine cauzata de reactia organismului la praf, polen sau vatamari ale tesutului.

Studiile efectuate atat in Rusia cat si in SUA, au aratat ca expunerea repetata a omului la "dus" concentrat de ioni negativi, reduce drastic astmul bronsic si bolile alergice de natura respiratorie .

 

Un grup de cercetatori de la Universitatea Nationala Australiana din Canberra, sub indrumarea doctorului Allan Mortlock, a studiat recent efectele ionilor atmosferici asupra suferinzilor de astm. Metodele utilizate in mod inteligent au eliminat orice efect psihologic de tip „placebo”, atribuit adesea acestui tip de cercetare, astfel incat sa demonstreze fara nici un dubiu, faptul ca ionii negativi au imbunatatit procesul de respiratie pentru o treime din cazurile studiate.

Ionii negativi stimuleaza activitatea cililor vibratili, care captusesc caile respiratorii si a caror structura este similara cu cea a firului de par. Scopul lor este acela de a filtra aerul inspirat si de a expulza praful si mucusul prin miscari ondulatorii.
In prezenta ionilor pozitivi si a aerului poluat (precum fumul de tigara), aceste miscari sunt incetinite pana cand ajung sa blocheze caile respiratorii. In momentul expunerii la ioni negativi miscarile cililor vibratili sunt mai rapide, cu evidente beneficii asupra aparatului respirator.

Lasand la o parte efectele asupra organismului uman, ionii negativi s-au dovedit a fi eficienti si in distrugerea sau inhibarea dezvoltarii mucegaiurilor sau bacteriilor aerobe etc.

Am inserat un scurt rezumat, compus din diverse texte stiintifice, despre efectele biologice pe care le au ionii negativi. Categoric, aceasta expunere nu este completa, dar serveste la ilustrarea catorva dintre mecanismele prin intermediul carora ionii atmosferici pot influenta benefic starea de sanatate a oamenilor.


(Dupa studii efectuate de: Penn State University Graduate School of Architectural Engineering & Dept.of Biology,institute of Theoretical  and Experimental Biophysics, Russian Academy of Sciences, Pushchino, Moscow Region, Russia etc).

             ” Aerul reprezinta originea tuturor lucrurilor ”                   - Anaximenes

Inapoi