Dezinfectia cu ozon a spatiilor de depozitare

UTILIZAREA OZONULUI IN SPATIILE DE DEPOZITARE A FRUCTELOR SI LEGUMELOR


In momentul conservarii si inmagazinarii, fructele fac parte din grupul alimentelor foarte delicate, ceea ce ne determina sa le acordam o atentie speciala in ceea ce priveste tratarea lor in timpul prelucrarii si conservarii.


cu ozon


fara ozon


Fructele au particularitatea de a contine un procent ridicat de apa, in jur de 75-80%, iar conservarea lor are loc in ambiente speciale, cu un nivel ridicat de umiditate. Aceasta conditie esentiala a ambientului il face ideal pentru dezvoltarea micro-organismelor si bacteriilor, avand ca si cauza directa aparitia mirosurilor neplacute si inrautatirea aspectului fructelor. In aceasta situatie, apare necesara luarea unor masuri pentru a steriliza ambientul dupa fiecare golire completa a acestuia, evitand astfel formarea de noi bacterii si mucegaiuri pe marfurile ce vor fi depozitate in viitor.

  • Utilizarea ozonului protejeaza fructul de formarea micro-organismelor si sterilizeaza localurile in care acestea sunt depozitate.
  • De altfel, ozonul prelungeste timpul de maturizare a fructelor, cu o valoare variabila intre 20-30% fata de perioada normala de maturizare.

In cazul unor anumite tipuri de fructe -- spre exemplu: mere, banane si cele ce fac parte din clasa cucurbitaceelor - este mult mai eficace ozonozarea intermitenta a spatiului de depozitare, decat periodica, deoarece productia de gaz etilen este sensibil mai ridicata decat in cazul altor fructe; in aceste cazuri, concentratia de ozon poate varia intre 2 si 6 mg/metru cub de aer.

In ceea ce priveste legumele, se poate aplica un tratament analog, luandu-se in calcul ca localurile unde acestea sunt inmagazinate isi fac aparitia mirosuri neplacute mult mai puternice care pot afecta in totalitate legumele. De asemenea, si aceste mirosuri vin neutralizate prin tratarea spatiilor cu ozon.


cu ozon


fara ozon

 

NEUTRALIZAREA GAZULUI DE ETILEN


In timpul perioadei de inmagazinare a fructelor si legumelor, are loc emanarea unui gaz de etilen, rezultat in urma procesului de maturizare al acestora.

Gazul de etilen se extinde printre fructe si legume determinand o accelerare a maturizarii acestora, ca in cazul unei reactii in lant, tot mai rapida, sustinuta de canitatea tot mai mare de fructe care se maturizeaza si de cantitatea tot mai mare de gaz de etilen emis in acest proces, stimuland in mod continuu maturizarea de la fruct la fruct. Prin urmare, acest proces duce la o reducere drastica a timpilor de inmagazinare a fructelor si legumelor. In aceste conditii, tratamentul cu ozon permite inlaturarea rapida si in siguranta a gazului de etilen, transfaormandu-l in anidride carbonica si apa.

Aplicarea ozonului in timpul conservarii legumelor si fructelor nu modifica in niciun fel calitatile si aspectul acestora, dimpotriva, le ofera o calitate diferentiata fata de fructele si legumele netratate.

Trebuie subliniat faptul ca tratamentul cu ozon a fost recunoscut de catre organizatiile de control europene si americane - FDA si EMEA - ca fiind unul "sigur"-"GRAS"-Generally Recognize As Safe.


cu ozon


fara ozon


BENEFICIILE TRATAMENTULUI:

  1. eliminarea oricarui miros din spatiile de depozitare
  2. conservarea prelungita, peste 30% fata de timpul normal
  3. aspectul proaspat al marfurilor
  4. localuri mai sanatoase si debacterizate de mucegaiuri di bacteri
Inapoi